دویچه وله - 2010/08/23
حسن اسدی زیدآبادی و علی جمالی دو عضو شورای مرکزی سازمان ادوار تحکیم وحدت، روز ۳۱ مرداد بازداشت شدند. موسوی خوئینی دبیرکل سابق این سازمان میگوید با نزدیک شدن به اول مهر فشار بر جنبش دانشجویی افزوده خواهدشد.
پایگاه اطلاعرسانی ادوارنیوز گزارش داد حسن اسدی زیدآبادی و علی جمالی دو عضو شورای مرکزی سازمان ادوار تحکیم وحدت بعدازظهر روز یکشنبه ۳۱ مرداد بازداشت شدهاند.
به گزارش این پایگاه خبری همچنین برای میلاد اسدی عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت که در زندان به سر میبرد. پرونده جدیدی باز شده است.
علیاکبر موسوی خوئینی دبیرکل سابق سازمان ادوار در گفت و گو با دویچه وله این دستگیریها را نشانه افزایش فشار بر جنبش دانشجویی در آستانه سال تحصیلی جدید ارزیابی کرد.
وی همچنین به پروژه اعترافگیری و ابراز ندامت فعالان جنبش دانشجویی اشاره کرد و گفت ماموران امنیتی قصد دارند با زیر فشار گذاشتن چهرههای شناختهشده جنبش دانشجویی، در آستانه سال تحصیلی جدید روحیه دانشجویان را تحت تاثیر قرار داده و وانمود کنند که دیگر فضایی برای اعتراض وجود ندارد.
این پژوهشگر دانشگاه استانفورد ایالت کالیفرنیای امریکا میگوید حاکمیت قصد برقراری "سکوت قبرستانی" در جامعه را دارد اما موفق نخواهد شد.
دویچه وله: آقای موسوی خویینی، بعدازظهر سیویکم مرداد ماه، دو نفر از اعضای شورای ادوار تحکیم وحدت دستگیر شدند. با توجه به صحبتهای چند روز پیش آقای خامنهای مبنی بر اینکه باید اختلافات را کم کرد و تعداد بیشتری را به داخل نظام برگرداند -صحبتهایی که به گفتهی تحلیلگران بوی آشتی میداد- فکر میکنید چرا دوباره دو تن دیگر از اعضای تحکیم وحدت بازداشت شدند؟
علیاکبر موسوی خویینی: به نظر من، بازداشت دیروز آقایان اسدی و جمالی، دو عضو شورای ادوار تحکیم، دو دلیل داشت: یکی از دلایل آن اعلام برکناری سه مقام قضایی به خاطر داستان کهریزک بود. برای اینکه زهر این داستان گرفته شود و این تصور پیش نیاید که نظام میخواهد با عواملی که در ردههای بالا هستند برخوردی کند و این کار در شکل متعادلی دنبال شود. دوم اینکه ظاهراً منظور دوستان از جذب حداکثری و صحبت مقام رهبری در جهت کاهش اختلافات این است که بقیه بیایند زیر چتر آنها و تمام حرف و اعمال آنها را بپذیرند.
یکی از خواستههای دوستان گویا این است که در کشور آرامش گورستانی برقرار شود و تمام احزاب، تشکلها، صنفها و تمام روزنامهها و نشریات چیزی نگویند الا آنچه در ردههای بالا تصمیم گرفته میشود و فقط آن را تایید کنند. میخواهند تمام احزاب منتقد بسته شوند، خانهی احزاب بسته شود، تشکلهای سیاسی حتی دور هم جمع نشوند با همدیگر افطاری برگزار کنند و حال و احوال زندانیانشان را بگیرند و خانوادههای آنان را آرامش بدهند. بههرحال این بازداشتها نشان میدهد که منظور آنان از جذب حداکثری چیست و اساساً این صحبت تا چه حد جدی است.
خبر دیگری نیز حاکی از آن است که برای آقای میلاد اسدی، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت که در حال حاضر در زندان بهسر میبرد، پروندهی جدیدی باز شده و قرار است ایشان را به جرم برپایی و شرکت در برخی از تجمعات دفتر تحکیم وحدت در سالهای گذشته محاکمه کنند. به نظر میرسد موج جدیدی علیه فعالان جنبش دانشجویی آغاز شده است. آیا شما نیز چنین برداشتی دارید؟
بله کاملاً روشن است. با توجه به اینکه داریم به بازگشایی دانشگاهها نزدیکتر میشویم، مقامات حکومتی در تلاش هستند که از افراد نزدیک به جنبش دانشجویی، از جمله آقای میلادی اسدی، خانم بهاره هدایت، خانم شیوا نظرآهاری و…. توبهنامه بگیرند. اما این فعالان زیر بار چنین توبهنامهای نرفتهاند و میگویند کار خلافی انجام ندادهاند که بخواهند توبهنامه بنویسند. بنابراین با این نوع تنبیهات و این نوع فشارها سعی میکنند آنها را وادار به کوتاه آمدن کنند و نزدیک بازگشایی دانشگاهها شرایطی را که مطلوبشان است بر دانشگاهها حاکم کنند.
حتماً باخبر هستید که اعلام شده قرار است در دانشگاهها اتاق یا ستاد جنگ نرم ایجاد کنند و از این طریق با توهماتی که بعضیها برای خودشان بافتهاند مقابله کنند. درصدد هستند که پروژههای خود را در دانشگاهها پیش ببرند و در این جهت میخواهند اساتید بنام و مستقل را اخراج کنند. همچنان که پروفسور ثبوتی را از مدیریت دانشگاه زنجان برکنار کردند.
بههرحال در جهت پیشبرد کارهایشان نیاز به آن دارند که یکسری افراد بیایند از کارهای گذشتهی خود اعلام برائت کنند و بگویند که دیگر در محیط دانشگاه از اینگونه فعالیتها نخواهند داشت. اما این افراد زیر بار نرفتهاند و طبیعی هم هست که زیر بار نروند.
به نزدیک بودن ایام بازگشایی دانشگاهها اشاره کردید. اما نزدیکتر از آن روز قدس را داریم و اینکه آقای کروبی از هماکنون اعلام کرده در راهپیمایی روز قدس شرکت خواهد کرد. فکر نمیکنید این دستگیریها میتواند ربطی به روز قدس داشته باشد؟
به آن هم میتواند مرتبط باشد. اما من تصور میکنم دورنمای اصلی حکومت بازگشایی دانشگاههاست. میخواهند اطمینان حاصل کنند که فعالان دانشجویی بعد از بازگشایی دانشگاهها فعالیتهای خود را کاملاً تعطیل خواهند کرد و فضای دانشگاهها در اختیار نهادهایی مانند بسیج دانشجویی و نهادهای دیگری که احیاناً تحت فرمان عمل میکنند، خواهد بود. ولی واقعاً دانشگاه را با دیگر محیطها اشتباه گرفتهاند. دانشگاه محیطی نیست که بخواهند با آن از اینگونه شوخیها بکنند.
اما در حال حاضر اکثر فعالان جنبش دانشجویی و چهرههای شناخته شدهی آن یا در زندان بهسر میبرند و یا آنهایی که در بیرون از زنداناند، یا زیر حکم هستند و یا تحت تعقیب قرار دارند و عملاً امکان هیچگونه فعالیتی ندارند. با وجود این، فکر میکنید سال تحصیلی جدید برای جنبش دانشجویی چگونه آغاز خواهد شد؟
سال تحصیلی جدید آرامش خود را خواهد داشت و با شرایط عادی شروع خواهد شد. اما اینطور نیست که با بازداشت و یا اذیت چند چهرهی سرشناس، بدنهی جریان دانشجویی که از طیفها و رنگهای مختلف تشکیل شده، بخواهد کارش را تعطیل کند و در مقابل اتفاقاتی که میافتد سکوت کند.
بهخصوص در آغاز کار دانشگاهها ممکن است با توجه به فضای تحریم و صحبتهای آقای احمدینژاد و دول غربی، تضادها و درگیریهای دو طرف شدت پیدا کند و دانشجویان نسبت به اینگونه مسائل، مشکلات اقتصادی و بحثهای زندانیان سیاسی، واکنشها و اعتراضهایی داشته باشند.
حکومت از احتمال چنین واکنشها و اعتراضهایی خوف دارد و فکر میکند اگر یکی دو نفر از فعالان دانشجویی را وادار به توبه کند، ممکن است بقیه فعالیت را کنار بگذارند. در صورتی که اینگونه نیست؛ اولاً این فعالان توبه نخواهند کرد و ثانیاً اگر کسی هم این کار را بکند، بدنه و دیگر فعالان مطمئن میشوند که این کار حتماً تحت فشار بوده است. بنابراین آن را نادیده میگیرند و کار خود را انجام میدهند.
هرچند دانشجویان نه در گذشته خواستهاند و نه در آینده خواهند خواست که ناامنی ایجاد کنند. فضای آرام در دانشگاهها وجود داشته و بعد از این هم وجود خواهد داشت. اما من بعید میدانم مقامات بتوانند آرامش گورستانیای را که مد نظرشان هست در کشور حاکم کنند.
مصاحبهگر: میترا شجاعی
تحریریه: بابک بهمنش